Cięcie i formowanie drzew i krzewów owocowych

            Podstawowym celem cięcia jest utrzymanie właściwej równowagi między wzrostem drzewa a owocowaniem. Jest to również ważny zabieg fitosanitarny. Zabieg ten przeprowadzany w okresie wiosennym pozwala na  regulację kształtu i  rozmiaru korony, a w okresie letnim na poprawę nasłonecznienia owoców. Ważne jest, aby cięcie zostało zakończone do końca sierpnia. Warto pamiętać, że każde cięcie pobudza drzewo do wzrostu.

            W poniższej tabeli przedstawiono podstawowe terminy cięcia drzew i krzewów owocowych oraz najczęściej spotykane choroby i szkodniki.

Gatunek

termin cięcia

choroby

szkodniki

JABŁOŃ

II/III - IV

parch jabłoni, mączniak prawdziwy jabłoni, rak drzew owocowych

owocówka jabłkóweczka, kwieciak jabłkowiec, mszyce, przędziorki, owocnica jabłkowa, zwójki liściowe

GRUSZA

III/IV

parch gruszy, zaraza ogniowa

miodówka gruszowa

ŚLIWA

III/IV, VII/VIII

brunatna zgnilizna drzew pestkowych, torbiel śliw

mszyce, przędziorki, pordzewiacz śliwowy, owocnica żółtoroga, owocówka śliwkóweczka

BRZOSKWINIA

IV

kędzierzawość liści brzoskwini, rak bakteryjny

mszyce

WIŚNIA

VII

rak bakteryjny, brunatna zgnilizna drzew pestkowych, drobna plamistość liści drzew pestkowych

mszyce, przędziorki

CZEREŚNIA

VII

rak bakteryjny, brunatna zgnilizna drzew pestkowych, drobna plamistość liści drzew pestkowych

nasionnica trześniówka, mszyce, przędziorki

AGREST

III/IV

amerykański mączniak agrestu

mszyce, szkodniki zjadające liście

PORZECZKA

III

antraknoza liści porzeczek, rdza wejmutkowo-porzeczkowa, opadzina liści

wielkopąkowiec porzeczkowy, mszyce

MALINA

jesienią lub wczesną wiosną

przypąkowe zamieranie pędów maliny

pryszczarek malinowiec, mszyce, przędziorki

TRUSKAWKA

po zbiorze owoców (koszenie liści)

szara pleśń, biała plamistość liści truskawki

przędziorek chmielowiec